Digitaliseringsministeren lancerer europæisk milliardinvestering i kunstig intelligens

Publiceret 26-06-2023

Digitaliseringsminister Marie Bjerre lancerer i dag fire europæiske test- og forsøgsfaciliteter for kunstig intelligens. Der er afsat 220 millioner euro til projekterne.

De fire nye test- og forsøgsfaciliteter for kunstig intelligens, de såkaldte TEF’er, giver virksomheder, offentlige myndigheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner mulighed for at afprøve løsninger baseret på kunstig intelligens under virkelige forhold, inden de kommer på markedet i EU. 

Derfor er lanceringen af dem i dag et stort skridt fremad i brugen af kunstig intelligens. For nu bliver det nemmere for både store og små virksomheder at teste deres løsninger, inden de når ud på markedet. Og de vil bidrage til, at vi også i fremtiden kan udvikle sikre og ansvarlige løsninger baseret på kunstig intelligens, som kan bruges inden for sundhedsvæsenet, landbruget og fødevareproduktionen. Og til at bygge smarte byer, lokalsamfund og avanceret produktion.

"Vi skriver i dag historie inden for kunstig intelligens. Jeg er stolt af at være med til at lancere de fire første europæiske test- og forsøgsfaciliteter, som vil danne fundamentet for en sikker og ansvarlig udvikling og anvendelse af kunstig intelligens i Europa. Det er en milepæl, at vi på denne måde får sat effektive rammer fra EU’s side. Og det positionerer Europa som førende inden for sikker og ansvarlig brug af kunstig intelligens.  Til gavn for både virksomheder og borgere. Det skal vi være meget stolte over,” siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.

Der er afsat 220 millioner euro til projektet med TEF’erne, som er en del af Digital Europe-programmet.

Danske aktører spiller en central rolle i TEF’erne. DTU koordinerer det europæiske samarbejde i TEFen inden for smarte byer. Og Teknologisk Institut deltager i TEF’en inden for avanceret produktion.

I alt har danske ansøgere modtaget ca. 74 millioner kroner i EU-midler. Digitaliseringsministeriet har yderligere medfinansieret TEF’erne med i alt 22 millioner kroner i 2023.

Yderligere oplysninger

Cecilie Rex Selmer, presse- og kommunikationsrådgiver, 72 28 24 17, crs@digmin.dk