Europa-Parlamentet klar til forhandlinger om kunstig intelligens

Publiceret 14-06-2023

Verdens første regler for kunstig intelligens rykkede i dag et stort skridt nærmere, da Europa-Parlamentet stemte om kunstig intelligens-forordningen. Det er en stor milepæl og allerede i aften indledes forhandlingerne med medlemslandene. En endelig aftale forventes til efteråret.

Verdens første regler om kunstig intelligens rykkede i dag et stort skridt nærmere. Forordningen om kunstig intelligens har været under forhandling i EU siden 2021. I dag nåede man en stor milepæl, da Europa-Parlamentet stemte for sin holdning til forslaget, og allerede i aften indledes trilog-forhandlingerne med Rådet.

Europa-Parlamentet har reflekteret den seneste teknologiske udvikling i sin holdning, bl.a. ved at stille krav til grundlæggende modeller og kunstig intelligens systemer til generelle formål - såsom ChatGPT. Derudover har Parlamentet tilføjet de store platformes anbefalingsalgoritmer som højrisiko systemer, og bl.a. foreslået at udvide forbuddet imod biometrisk identifikation i det offentlige rum.

"Jeg er rigtig glad for, at Parlamentet nu er nået til enighed, og at vi allerede i dag kan starte de vigtige trilog-forhandlinger. Der er i den grad brug for regler for, hvordan og hvilke former for kunstig intelligens vi tillader i vores samfund. EU-regler er det mest effektive middel, vi har, og her kan vi sætte en global standard. Jeg ser meget frem til trilog-forhandlingerne, hvor jeg vil arbejde for en ambitiøs og hurtig aftale," siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.

Rådet nåede til enighed om deres holdning i december sidste år. Både Rådet og Parlamentet har taget en risikobaseret tilgang, og forsøgt at finde en balance imellem at understøtte innovationen samtidig med at adressere de risici, der er ved kunstig intelligens, særligt når det gælder borgernes grundlæggende rettigheder.

Det ventes, at Europa-Parlamentet og Rådet når til enighed om en aftale til efteråret.

Yderligere oplysninger

Michael Højgaard Bang, presserådgiver, 72 28 24 16, mihb@digmin.dk