Danmark tilslutter sig konsortium for at styrke danske og europæiske sprogmodeller

Publiceret 28-05-2024

Danmark er nu medlem af den europæiske Alliance for Sprogteknologi (ALT-EDIC). Med den danske indmeldelse i alliancen ønsker regeringen at skabe konkurrencedygtige danske og europæiske alternativer til engelsksprogede sprogmodeller.

ALT-EDIC har til formål at styrke det europæiske samarbejde om sprogteknologier. Det sker gennem en række indsatsområder såsom tilvejebringelse af data i høj kvalitet, optimering af eksisterende sprogmodeller samt udvikling af nye sprogmodeller. Alliancen tager udgangspunkt i alle EU’s officielle sprog, herunder dansk.

”Som medlemmer af ALT-EDIC vil Danmark nu være med til at præge og sætte den strategiske retning inden for sprogteknologisk innovation og udvikling i Europa. Det er vigtigt, at vi som et lille land med et unikt sprog som dansk er med til at skabe konkurrencedygtige alternativer til engelsksprogede sprogmodeller. I takt med teknologiens udvikling er det vigtigt, at vi integrerer og fastholder det danske sprog. Som medlemmer skaber vi en vigtig platform for danske virksomheder og aktører til at kunne deltage i europæiske projekter på området, samt få adgang til viden, ressourcer og kompetencer fra andre europæiske lande”, siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.

Det danske medlemskab er finansieret gennem Digitaliseringsstrategien, og Digitaliseringsstyrelsen deltager på vegne af Danmark. Ud over de deltagende medlemslande finansieres ALT-EDIC gennem Digital Europe-programmet.

ALT-EDIC blev stiftet i januar 2024 og er drevet af Frankrig. Ud over Frankrig og Danmark deltager yderligere 14 medlemslande i samarbejdet, hhv. Bulgarien, Kroatien, Grækenland, Irland, Italien, Letland, Litauen, Holland, Polen, Slovenien, Luxembourg, Ungarn, Spanien og Tjekkiet.

Yderligere information om det danske medlemskab i ALT-EDIC’en kan findes hos Digitaliseringsstyrelsen: https://digst.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2024/maj/danmark-er-nu-medlem-af-alliancen-for-sprogteknologi/

Yderligere oplysninger

Michael Højgaard Bang, mihb@digmin.dk, tlf. 72 28 24 16