Danmark er nået langt med digitaliseringen af den offentlige sektor, men vi skal have alle med. Frivillige over hele landet yder en stor og vigtig indsats for at hjælpe borgere, der oplever udfordringer med det digitale. Derfor har regeringen og Folketingets partier lavet en tilskudspulje til frivilligindsatser med it-hjælp, hvor der uddeles to millioner kroner i anden og sidste runde.
”Jeg er dybt imponeret over det engagement, vi ser fra de mange frivillige, der tager sig tid til at hjælpe dem, der har svært ved det digitale. Puljen er vores måde at støtte dem, der som frivillige støtter andre. Med midlerne kan foreningerne klæde de frivillige endnu bedre på og styrke deres faglige kompetencer, så de kan fortsætte deres uvurderlige indsats. En stor tak til alle de frivillige for den forskel, I gør – det skaber et mere inkluderende Danmark,” siger digitaliseringsminister Caroline Stage.
I den anden og sidste ansøgningsrunde modtager KFUM’s Sociale Arbejde, Den Frie Rådgivning, Hjernesagen, Danske Døves Landsforbund, Ældre Sagen og Ordblindeforeningen Danmark tilskud fra puljen. De seks projekter bidrager til at opkvalificere de frivillige – til gavn for de borgere, der er udfordrede af digitaliseringen.
Projekterne modtager i alt to millioner kroner.
Tre af projekterne har fokus på borgere med forskellige funktionsnedsættelser eller handicap. Derudover er der tre projekter, der fokuserer på henholdsvis socialt udsatte, ældre borgere samt generelle udfordringer med det digitale.
Tilskudspuljen til frivilligindsatser med it-hjælp har til formål at understøtte civilsamfundsorganisationer, som har frivillige, der gør en indsats for at hjælpe borgere, der er udfordrede af digitaliseringen. Puljen skal bidrage til at fremme et mere inkluderende digitalt velfærdssamfund for alle.
Læs mere om de projekter, der får støtte herunder eller på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.
Projekterne
KFUM’s Sociale Arbejde: Digital næstehjælp – digital inklusion af socialt og digitalt udsatte
KFUM’s Sociale Arbejde har fået støtte til at udvikle ”Uddannelse i Digital Næstehjælp”, som skal gøre de frivillige i stand til at hjælpe borgere med nogle af de konkrete udfordringer, som følger med at være udfordret af digitaliseringen og socialt udsat. ”Digital næstehjælp” vil blive oprettet som fast tilbud på 15 institutioner rundt omkring i landet. Projektet foregår i et partnerskab mellem KFUM’s Sociale Arbejde, Blå Kors og KFUK’s Sociale Arbejde.
Projektperiode: 1. januar 2025 – 31. maj 2026
Den Frie Rådgivning: Etablering af åben frivilligrådgivning på Vollsmose Bibliotek målrettet digitalt udfordrede borgere
Den Frie Rådgivning har fået støtte til at etablere en rådgivning på Vollsmose Bibliotek målrettet borgere, der er udfordret af digitaliseringen. Projektet foregår i et partnerskab med biblioteket. Projektets formål er blandt andet at generere en model for, hvordan man i samarbejde mellem biblioteker og civilsamfund kan klæde frivillige på til at hjælpe borgere, der er udfordret af digitaliseringen til bedre at forstå og interagere med det digitale Danmark.
Projektperiode: 1. januar 2025 – 31. december 2025
Hjernesagen: Frivillige it-hjælpere
Hjernesagen har fået støtte til at udvikle og afprøve et læringskoncept gennem uddannelse af it-frivillige i Hjernesagens lokalforeninger i hele landet. De frivillige vil efterfølgende kunne yde støtte og vejledning til digitalt sårbare medlemmer, der lever med erhvervet hjerneskade. Der vil desuden blive etableret et netværk blandt de frivillige.
Projektperiode: 1. november 2024 – 30. juli 2026
Danske Døves Landsforbund: It-hjælp på tegnsprog
Danske Døves Landsforbund har fået støtte til at opbygge et landsdækkende frivilligkorps, der kan yde it-hjælp til døve. Det vil ske ved at rekruttere og uddanne frivillige, der kan tilbyde hjælp og vejledning på tegnsprog samt ved at udvikle og producere undervisningsmateriale på tegnsprog. Projektperiode: 1. januar 2025 – 31. december 2025
Ældre Sagen: Kurser og webinarer for it-frivillige
Ældre Sagen har fået støtte til at fastholde og udvikle kompetencerne hos it-frivillige i Ældre Sagens lokalafdelinger, så de fagligt kan holde sig orienteret og samtidig få styrket deres personlige kompetencer i forhold til at skulle hjælpe ældre med forskellige forudsætninger og udfordringer. Ældre Sagen afholder i den forbindelse to kurser: "For app-guider i caféen og hjemmet” og ”Det digitale medborgerskab”.
Projektperiode: 1. marts 2025 – 28. februar 2026
Ordblindeforeningen Danmark: Lær at støtte ordblinde digitalt
Ordblindeforeningen Danmark har fået støtte til at løfte kompetencerne hos foreningens it-frivillige ved at afholde en række heldagskurser om offentlig digitalisering. På den måde kan de frivillige blive bedre til at hjælpe andre ordblinde, som de kommer i kontakt med via deres vejledning og de it-caféer, der oprettes i kraft af projektet.
Projektperiode: 1. januar 2025 – 31. december 2025
|
Yderligere oplysninger
Presserådgiver Camilla Severin Madsen, csm@digmin.dk eller telefon 2246 6470